INFO-TEKA - Razgovor s brodomaketarima

U sklopu projekta INFO-TEKA na YouTube kanalu Hrvatskog Saveza Brodomaketara objavljena su dva video-razgovora s iskusnim brodomaketarima Mladenom Mitićem i Richardom Peršićem. Kroz kratki razgovor možete saznati kako su se počeli baviti maketarstvom, kako se brodomaketarstvo promijenilo kroz godine te na kojim maketama su radili i trenutno rade.

INFO-TEKA je projekt Hrvatskog Saveza Brodomaketera kojem je cilj kroz razgovore s iskusnim brodomaketarima prikupiti njihova iskustva te ih prikazati široj javnosti u obliku razgovora. Želja saveza bila je ovjekovječiti trud i ljubav prema maketama brodova i upoznati majstore koji stoje iza svog zanata.

Richard Peršić diplomirani je inženjer strojarstva koji se od malih nogu bavi maketarstvom te izrađuje makete brodova, aviona, kuća kao i diorame, a bavi se i izradom maketa na daljinsko upravljanje. U izradi maketa koristi tradicionalne načine izrade, ali i moderne tehnologije poput 3D printa, laserskog rezanja, CNC strojeva… Osim same izrade maketa Richard vodi udrugu Klub Maketara Pula uz pomoć koje širi svoje znanje i vještinu te održava radionice maketarstva za sve zainteresirane.

 

 

Mladen Mitić bavi se brodomaketarstvom od 1980. godine, predsjednik je Hrvatskog saveza brodomaketara te jedan od osnivača i aktivni član društva brodomodelara ''Argosy'' i Udruge Nave Dumins s kojima provodi radionice brodomaketarstva za sve zainteresirane. Tokom godina sudjelovao je na mnogo državnih i međunarodnih natjecanja, a 2005. godine dobio je i licencu za međunarodnog suca. Od maketa brodova uglavnom izrađuje tradicionalne hrvatske brodove iz 16. i 17. stoljeća te se drži tradicionalnog načina obrade drva i izrade maketa, a bavi se i rekonstrukcijom povijesnih dubrovačkih brodova te proučavanjem drvene brodogradnje.

 

 

Ovaj program financiran je od strane HZTK i Ministarstva znanosti i obrazovanja.