Online predavanje: „Vrijeme je za maritimnu kulturu“

Upoznavanje s pomorstvom i brodogradnjom kroz povijest pa sve do danas prikazat će se u sklopu online predavanja „Vrijeme je za maritimnu kulturu“ koje će se održati 25. listopada s početkom u 15:10 sati. Predavači će u sklopu predavanja obraditi cjelinu nastanka pomorskih flota, izgradnje škverova, značajki brodova i brodica te utjecajnih plovila koja su označila jednu eru brodograditeljstva i pomorstva na Jadranu.

Stručni muzejski savjetnik Nikša Mendeš ispričat će priču o povijesti Kvarnerskog zaljeva i o prepoznatljivim brodovima i brodicama koje su nekad plovile unutar Riječkog zaljeva. Dotaknut će se i drugih škverova unutar riječkog pojasa, uz naglasak na najpoznatije škverove do 19. stoljeća. Također, predstavit će očuvane spise o plovidbama i trasama kojim su nekada plovile kvarnerske brodice te će prezentirati izložbeni kutak Jedra Kvarnera u sklopu Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka.

Potom će se priča iz sjevernih krajeva preseliti nešto južnije, točnije u područje Dubrovačkog zaljeva i Pelješkog otočja, gdje ćemo prikazati moć tadašnje Dubrovačke Republike i njen utjecaj na područja oko Dubrovnika s naglaskom na Pelješac. Viša kustosica Pomorskog muzeja u Dubrovniku, Ljerka Dunatov ispričat će o zlatnom dobu dubrovačke brodogradnje kada su se gradili prepoznatljivi jedrenjaci kao Galijun, Šambek i Karakun, te će govoriti o utjecaju malih škverova van dubrovačkih zidina.  Nakon toga kustosica Pomorskog muzeja Orebić, Milena Gregonjakara govorit će o značajkama Pelješca i o razvoju brodogradnje na otoku, uz naglasak na uspon nakon razornog potresa u Dubrovniku. Predavanje će se dotaknuti i teme proizvodnje velikih jedrenjaka za vrijeme Austro-Ugarske monarhije u doba kada su pomorska društva na otoku Pelješcu imala velik utjecaj na razvoj domaćih brodogradilišta.

Svi zainteresirani za predavanje mogu se prijaviti ispunjavanjem prijavnice te će im dan prije održavanja online predavanja e-mailom biti dostavljen link za predavanje.

PRIJAVNICA