Online predavanje: Od jedriličarstva do maketarstva

Modelarstvo i maketarstvo, kao vrijedne tehničke discipline, pokazuju motoričke i logičke vještine pojedinca. 31. svibnja s početkom u 15:00 sati okupit će se troje predavača koji su u nastavnim i izvannastavnim aktivnostima izrađivali i koristili izrađene makete jedrilica. Time će predavanje „Od jedriličarstva do maketarstva“ prikazati prednosti izrade maketa jedrilica i kako su naši predavači proširili jedriličarsko modelarstvo u svojoj školi, ali i drugim obrazovnim i javnim mjestima.

U prvom dijelu predavanja profesor Osnovne škole kralja Zvonimira, Ante Milić, upoznat će prisutne s konceptom izrade modela školske jedrilice. Izrađena jedrilica osmišljena je kao projektni rad u sklopu raznih projektnih radionica tehničkih udruga koje prikazuje spoj tradicije i moderne tehnologije. Profesor će prikazati kako ovakva izrađena maketa jedrilice obuhvaća elektroničko područje, modelarske vještine, vještine izrade jarbola i njegov prvi poduhvat izrade makete s učenicima.

Drugi dio predavanja prikazat će kako su učenici Osnovne škole Rovišće sa profesorom tehničke kulture, Damirom Dončevićem, izradili vlastitu maketu jedrilice od materijala i alata s kojim su raspolagali u kući. Time će profesor istaknuti kako su tijekom provođenja online nastave djeca samostalno izrađivali svoju maketu, koje su kasnije prikazivali kao školske uratke. Tijekom predavanja održat će i pokazni primjer izrade jedrilice za slušatelje predavanja, time prikazati isti model jedrilice koji su i učenici napravili.

Treće i posljednje predavanje predstavit će rad krovne organizacije za jedriličarsko modelarstvo i koje vrste aktivnosti provodi Hrvatski jedriličarski savez. Zvonko Jelačić, kao voditelj klase IOM i mentor u mnogobrojnim radionicama za djecu i mlade prikazat će vrste i klase jedrilica koje koriste. Predavanje će obuhvatiti i postupak sastavljanja jedrilice i kako upravljati jedrilicom na moru.

Svi zainteresirani za predavanje mogu se prijaviti ispunjavanjem prijavnice.

Dan prije održavanja online predavanja e-mailom će Vam biti dostavljen link za predavanje.

Prijavnica