Prezentirani rezultati projekta „Edukativni kit- maketa broda Uragan“

Predstavnici Hrvatskog saveza brodomaketara predstavili su novi način izrade maketa brodova u kojima se tradicijski način izgradnje maketa povezao s modernijom tehnologijom. Izgradnja kompleksnije makete dovršena je marljivim i upornim radom učenika riječke Osnovne škole „Nikola Tesla“, koji su uz pomoć edukatora iz Hrvatskog saveza brodomaketara, Tonka Boškovića i Karoline Badurine, kroz izradu makete prezentirali svoje tehničke vještine. Svečanom dodjelom diploma u Edukacijsko-izložbenom prostoru Centra tehničke kulture Rijeka prikazana je bogata povijest riječke pomorske baštine, ali i važnost revitalizacije prepoznatljivih brodova i brodica našega kraja u obliku minijaturnih maketa.

Krajem 2021. i početkom 2022. godine, deset učenika Osnovne škole „Nikola Tesla“, zajedno s profesorom tehničke kulture Srđanom Prica i djelatnicima Hrvatskog saveza brodomaketara, sudjelovalo je u prvoj izradi kompleksnije makete koja objedinjuje elemente tradicionalnog pristupa, 3D printa i elektroničkih komponenti. Prilikom izrade makete, učenici su se upoznali s tehničkim aspektima izrade makete minijaturnog broda, te su naučili konstrukcijske elemente brodova, ali i vrijednost očuvanja pomorske baštine.

Prilikom svečane dodjele diploma prisutni su imali priliku pogledati izložene makete te vidjeti kako izgleda rad svakog pojedinog učenika. Izrađene makete broda „Uragan“ prezentirat će se i u sklopu 27. Državnog natjecanja brodomaketara, gdje će krasiti juniorsku sekciju natjecanja.

Uspjeh izrade zahtjevnije makete potaknuo je djelatnike Hrvatskog saveza brodomaketara da nastave svoj rad na istraživanju i izradi maketa brodova predstavnika brodograđevne povijesti i pomorske baštine Primorsko-goranske županije, kao i ostalih priobalnih krajeva Republike Hrvatske.

Program izrade makete broda dio je projekta „Edukativni kit – maketa broda Uragan“  koji se ostvario uz financijsku podršku Primorsko-goranske županije, upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu bez čije dugogodišnje podrške projekt ne bi mogao biti ostvaren. U provedbi projekta kao partnerska organizacija sudjelovao je i Centar tehničke kulture Rijeka, koji je projektu pridonio svojim bogatim iskustvom implementiranja tehničkih i tehnoloških vrijednosti u svom djelovanju. Također, ovom prilikom Savez je najavio održavanje drugog kruga radionica u sklopu projekta „Edukativni kit – Uragan“.