Prezentirani rezultati projekta „Edukativni kit - maketa broda Uragan 2022.“

Hrvatski savez brodomaketara održao je ciklus radionica brodomaketarstva  „Uragan“ s 27 korisnika iz Primorsko-goranske županije. Kroz 40 sati radionica korisnici su stekli mnoga znanja iz područja tehničke kulture, ali i pomorske i riječke povijesti.

Kroz projekt „Edukativni kit – Uragan“ korisnici su savladali različite tehnike obrade materijala, 3D modeliranje brodske opreme, 3D print te su kroz interaktivni način saznali informacije o povijesti riječke luke i brodogradnje.

Evaluacijom polaznika, Savez je uvidio da radionice koje povezuje tradicionalni oblik brodomaketara s modernom tehnologijom imaju veliki pozitivni učinak na promicanje tehničke kulture i brodomaketrstva.

Uspjeh izrade makete potaknuo je djelatnike Hrvatskog saveza brodomaketara da nastave svoj rad na istraživanju i izradi maketa brodova predstavnika brodograđevne povijesti i pomorske baštine Primorsko-goranske županije, kao i ostalih priobalnih krajeva Republike Hrvatske.

Program izrade makete broda dio je projekta „Edukativni kit – maketa broda Uragan“  koji se ostvario uz financijsku podršku Primorsko-goranske županije, upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu bez čije dugogodišnje podrške projekt ne bi mogao biti ostvaren.

Po završetku izrade, radovi korisnika bili su izloženi u izložbenom prostoru Centra tehničke kulture Rijeka.