Radionica laserskog graviranja i izrezivanja

U sklopu aktivnosti Elementa 1, projekta „Od vizije do modela“ UP.04.2.1.11.0208 održana je edukacija iz laserskog graviranja i izrezivanja.

Radionice laserskog graviranja i izrezivanja održane su u prostoru udruge Hrvatski savez brodomaketara – „Kuća brodova“. Radionicu je vodila Karolina Badurina iz Hrvatskog saveza brodomaketara.

U uvodnom djelu edukacije, sudionici iz partnerskih organizacija upoznali su se s osnovnim dijelovima stroja, karakteristika laserskog rezača i načinom povezivanja stroja i računala. Polaznicima je demonstrirano kako ispravno preuzeti softver za rad na stroju (ThunderLaser-RD Works), te kako modele izrađene u jednom od CAD programa (AutoCad) prebaciti na laser.

Cilj radionice bio je naučiti moderne načine izrade makete broda. Laserski rezači imaju mogućnost da brzo, precizno i s lakoćom izrežu konstruktivne dijelove makete broda.

U drugom dijelu edukacije, sudionici su imali priliku samostalno koristiti stroj uz pomoć edukatorice Karoline Badurine. Sudionici su pripremili modele u AutoCadu, zatim su izvršili pripremu za rezanje na stroju, te su naposljetku izrezali makete rapske lađe i liburne.

Jedna od stavki edukacije bila je upoznati sudionice s mogućnostima laserskog graviranja. Sudionici su prvo na računalu izradili željeni model za graviranje, te isti pripremili za lasersko graviranje. Time su naučili kako koristiti laserski rezač za graviranje.

Također, jedan od tema edukacije je bila održavanje i popravljanje laserskog stroja. Korisnici su se upoznali s mogućim poteškoćama koje nastaju u radu s CO2 laserskim rezačem, te rješenjima i savjetima za otklanjanjem problema.

Stečeno znanje koristit će im u daljnjem radu u vlastitim udrugama, te će ga primijeniti u provedbi projekta „Od vizije do modela“.