Radionice brodomaketarstva u Kraljevici

U sklopu 10. ljetne škole tehničkih aktivnosti u Nacionalnom centru tehničke kulture u Kraljevici, Hrvatski savez brodomaketara održao je dva ciklusa radionica brodomaketarstva. Prvu, od 3. do 5. srpnja, te drugu, od 2. do 4. kolovoza. Na radionicama je sudjelovalo 113 učenika osnovnih škola.

Učenicima, raspoređenima u grupe po 15, praksa brodomaketarstva prezentirana je kroz kratka predavanja. Učenici su zatim izrađivali makete od papira. Izrađivali su trupu, tradicionalnu brodicu koju stanovništvo i dan danas koristi na Neretvi, te maketu jedrilice klase optimist, na kojoj su jedriti učili gotovo svi najbolji jedriličari svijeta. Po završetku ljetne škole, učenici su svoje radove ponijeli kući.

Sudjelovanjem na radionicama i izradom maketa učenici su razvijali svoje motoričke vještine, ali se i upoznavali s hrvatskom pomorskom povijesti i baštinom, kao i osnovnom terminologijom brodogradnje, poput naziva dijelova broda. Učenicima su, ovisno o njihovim interesima, i pod vodstvom iskusnih brodomaketara i pomoraca, Branimira Šoića i Vladimira Goluba, pruženi uvidi u konstrukcijske elementa i funkcije različitih djelova plovila.

Ljetna škola tehničkih aktivnosti djeluje od 2008. godine, te promovira učenje kroz praktični rad.