U Kući brodova otvorena samostalna izložba brodomaketara Branimira Šoića

24.6.2024. otvorena je samostalna izložba renomiranog Kostrenskog kapetana i brodomaketara Branimira Šoića. Izložbu je otvorila Predsjednica HSB-a Olivera Stanić, a uzvanicima je vještinu i rad kapetana Šoića u uvodnom obraćanju približio naš renomirani maketar i autor Luciano Keber. Suzana Badurina u ime Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Primorsko-goranske županije, pozdravila je sve nazočne i zahvalila kapetanu Šoiću ali i ostalim brodomaketarima za doprinos razvoju tehničke kulture.
 
Kao posebno iznenađenje, kapetanu Šoiću dodijeljeno je počasno članstvo u Hrvatskom savezu brodomaketara zbog izvanrednog doprinosa brodomaketarstvu. U opuštenoj atmosferi posjetitelji su se imali priliku upoznati s likom i djelom našeg dragog kapetana Šoića, koji nesebično dijeli svoje znanje s mladim naraštajima i izuzetno je omiljen među kolegama. 
 
Otvorenje izložbe posjetio je velik broj naših suradnika i prijatelja, ljubitelja maketa te obitelj kapetana Šoića, na koju je on s razlogom vrlo ponosan - kao i oni na njega. 
 
Na izložbi se može vidjeti 11 maketa jedrenjaka, uključujući i tradicionalne hrvatske modele. Osim toga, izloženi su i nacrti brodo va, brodomaketarski alati, kao i fotografije iz faza nastajanja maketa u samoj radioni kapetana Šoića. 
 
Izložba, kao i sam rad kapetana Šoića je priča o Kostreni i Rijeci kroz povijest, priča o precima, vlasnicima brodova i kapetanima, priča o bogatoj tradiciji hrvatskog pomorstva. Riječima gospodina Kebera, posebnost životnog angažmana Branimira Šoića u brodomaketarstvu je upravo taj proces "rekreacije". 
 
Među izloženim maketama posebnu pažnju plijene makete tradicionalnih hrvatskih brodica, koje su izrađivane za svakog od unuka kapetana Šoića, koji su bili nazočni na izložbi. 
 
Branimir Šoić rođen je 19. ožujka 1943. godine u Kostreni sv. Barbari. Osnovnu školu pohađao je u Kostreni sv. Barbari i Rijeci te Pomorsku školu, nautički smjer u Bakru. Kao kadet započinje pomorsku karijeru godine 1961. na brodovima Jugolinije. Višu pomorsku školu završio je godine 1968. u Rijeci, a 1969. položio je ispit za kapetana duge plovidbe. Na brodovima Jugolinije, osnosno Croatia Line-a plovi kao zapovjednik od 1975. do umirovljenja godine 1998.
 
Maketarstvom se bavi još iz školskih dana, da bi se intenzivnije posvetio izradi maketa zadnjih dvadeset godina. Sudjeluje na državnim i međunarodnim ocjenskim izložbama brodomaketara te osvaja mnogobrojne medalje stručnih žiria i nagrada publike. Kapetan Branimir je od 1970. do 2024. izradio 39 maketa jedrenjaka te i dalje izrađuje remek djela koje krase prostore raznih ustanova i dnevne boravke mnogobrojnih kapetana i prijatelja. Jedna od tih maketa krasi i prijemnu kancelariju Predsjednika republike u Predsjedničkim dvorima.
 
Izložbena je otvorena kao prva u ciklusu "Riječki maketari" a provodi se u sklopu programa "Čuvajmo pomorsku baštinu" koji Hrvatski savez brodomaketara provodi više od 5 godina uz podršku Hrvatske zajednice tehničke kulture.
 
Izložba je otvorena do 5.7.2024., ponedjeljkom, srijedom petkom i u subotu od 9:00 do 13:00, a utorkom i četvrtkom od 16:00 do 20:00.  Navratite do Kuće brodova, ulaz je slobodan!