Započeo projekt "Mala škola brodogradnje"

 
Hrvatski savez brodomaketara započeo je s provedbom projekta "Mala škola brodogradnje". Riječ je o projektu koji aktivira po 10 djece iz 3 partnerske osnovne škole u Primorsko-goranskoj županiji kako bi razvijala svoje vještine i kompetencije u području tehnike kroz tečaj brodomodeliranja koji se odvija putem aktivnosti kao što su održavanje predavanja, praktična obuka kroz pokazne radionice kao i radionice izrade maketa brodova. Projektom su obuhvaćene osnovne škole Malinska - Dubašnica iz Malinske na Krku, Petar Zrinski iz Čabara, te Frane Petrić iz Cresa. Uz 3 navedene osnovne škole partner na projektu je Centar tehničke kulture Rijeka. 
 
 
Projekt je započeo u studenom 2022. a cilj mu je kroz uvodna predavanja o značaju pomorstva i brodogradnje za naš kraj u školama partnerima te jednodnevnim pokaznim radionicama uvesti djecu i mlade u svijet brodomaketarstva. Kraj projekta je predviđen krajem školske godine 2023. kroz završno zajedničko druženje uz natjecateljski dio i izbor najbolje makete, odabrane od stručnog ocjenjivačkog suda naših vrsnih brodomaketara.  
 
Uz stjecanje novih znanja o brodogradnji u našem kraju, brodomaketarstvu kao načinu očuvanja hrvatske kulturne baštine našeg kraja te praktični razvoj kompetencija i izrade vlastite makete broda, najboljim mladim maketarima dodijeliti će se i prigodne nagrade.   
 
Projekt je fokusiran na druženje djece i njihovu socijalizaciju kroz zajednički boravak u Rijeci u trajanju od 5 dana za vrijeme održavanja modula radionica brodomaketara, kroz koje se djeci pruža mogućnost praktičnog razvoja fine motorike i izrada vlastite makete plovila. 
 
Projekt financira Ministarstvo znanosti i obrazovanja putem natječaja za dodjelu bespovratnih sredstava projektima udruga u području izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja djece i mladih u školskoj godini 2022/2023.