24. Državno natjecanje brodomaketara i hrvatska izložba maketa brodova

U Edukacijsko-izložbeno prostoru Centra tehničke kulture Rijeka od 3. do 13. lipnja, održat će se 24. Državno natjecanje brodomaketara prema nacionalnim pravilima.

U suradnji s Centrom tehničke kulture Rijeka svake godine organiziramo Državno natjecanje, a pravila prema kojima se ocjenjuje umijeće brodomaketara ovise o godini – parne godine donose natjecanje prema NAVIGA pravilima, a neparne prema Nacionalnim pravilima. Prvenstvena razlika je što se na Državnim natjecanjima koja se organiziraju prema nacionalnim pravilima mogu ocjenjivati isključivo makete tradicionalnih hrvatskih bodova i brodica.

Ove godine, Državno natjecanje održava se u sklopu manifestacije Fiumare – Kvarnerskog festivala mora i pomorske tradicije, koji će se održati od 28. svibnja do 05. lipnja. Pa tako, uz razne aktivnosti manifestacije, HSB i CTK Rijeka, organiziraju brojne aktivnosti: u četvrtak, 30. svibnja, održat će se radionica Izrada 3D printanog modela tradicionalne barke tipa lošinjska pasara, koja će se održati od 14:00 do 15:30 te predavanje Olupina broda Vis – skrivena povijest, koja će se održati od 15:30 do 16:30. U petak 31. svibnja, od 15:30 do 16:15, održat će se predavanje Alati i strojevi u službi (brodo) maketarstva. Sve radionice će se održati u Edukacijsko-izložbenom prostoru CTK Rijeka, Školjić 6. U petak 31. svibnja i u subotu 01. lipnja, od 17:00 do 20:00 sati, na Gatu Karoline Riječke održat će se brodomaketarske radionice za djecu od 4. do 8. razreda.

Od utorka, 04. lipnja, za javnost bit će otvorena Hrvatska ocjenska izložba maketa brodova „Rijeka 2019“ na kojoj će osim radova natjecatelja s ovogodišnjeg Državnog natjecanja biti izloženi radovi polaznika škole brodomodelarstva Modelarskog instituta Nave Dumins te radovi djece iz riječkih vrtića. Ulaz na izložbu je besplatan za sve građane i građanke.

Osim izložbe bit će ponuđen i popratni program u vidu predavanja i brodomaketarskih radionica. Predavanje pod nazivom Korištenje 3D tehnologija u prikazu povijesnog broda Carpathia  temu Carpathia – brod u sjeni Titanic-a održati će Nikša Mendeš u ponedjeljak 03. lipnja, od 15:30 do 16:30, u Edukacijsko-izložbenom prostoru CTK Rijeka. Brodomaketarske radionice će se održati u utorak 04. i u srijedu 05. lipnja, od 10:30 do 12:00 sati, također u Edukacijsko-izložbenom prostoru CTK Rijeka, a namijenjena je učenicima od 4. do 8. razreda.

Manifestaciju i ove godine financijski podržavaju Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija i Hrvatska zajednica tehničke kulture, a pokroviteljica izložbe je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.