Društvo brodomodelara “Argosy”

Naziv organizacije: Društvo brodomodelara “Argosy”
Sjedište i adresa organizacije: Andrije Hebranga 83, 20000 Dubrovnik
Telefon: 020/418 992
Telefaks: 020/418 993
E-mail: vglavocic@sph.hr
Web: -
Ime i prezime predsjednika/ce: Vladimir Vanja Glavočić
Ime i prezime tajnika/ce: Mario Marčinko
Godina osnutka: 1997.g.
Datum upisa u registar: 20.01.1998.
Registarski broj: 19000019
Registrirana kod: Ured za opću upravu Dubrovačko-neretvanske županije
Zemljopisno područje djelovanja udruge: Dubrovačko-neretvanska  županija
Broj članova udruge: 42

Društvo brodomodelara “Argosy” okuplja brodomodelare iz Dubrovačko-neretvanske županije, i majstore i početnike, s nastojanjem da se njihovo znanje prenese na najmlađe. Osnovni su ciljevi osnivanja udruge: razvitak i promidžba tehničke kulture, poglavito brodomodelarstva, izučavanje povijesne drvene brodogradnje, pomorskih vještina i brodograđevnih zanata, unaprijeđenje stručnoga rada, promidžba istraživanja stare dubrovačke, pelješke i korčulanske brodogradnje, poticanje i unapređivanje aktivnosti svojih članova, kako bi zadovoljili svoje osobne, zajedničke i javne potrebe u brodomodelarstvu, rad s mladim modelarima, suradnja s drugim društvima i klubovima, organiziranje i sudjelovanje na izložbama te organiziranje seminara za brodomodelarsko i sudačko osposobljavanje.

Društvo brodomodelara “Argosy” djeluje od 1998. g. Od svoga osnutka članovi Društva sastaju se jednom tjedno. Rad je Društva javan i temeljen na demokratskim načelima. O svim bitnim događajima vezanima za Društvo informiraju se sredstva javnog priopćavanja. Usko surađuje s Pomorskim muzejima u Dubrovniku i Orebiću, gdje su i izloženi radovi članova Društva. Društvo je proteklih godina stalno održavalo školu za brodomodelare u osnovnim školama i učeničkom domu.

U suradnji s poznatim povjesničarima Dubrovnika održano je više javnih predavanja vezanih za dubrovačku brodogradnju i brodove.

Društvo je u više navrata uspješno organiziralo samostalne izložbe radova svojih članova. Karakteristika je ovih izložaba da su bile odlično posjećene s dobrim kritikama kako posjetilaca, tako i medija.

Članovi društva od 1997. godine redovito sudjeluju na državnim natjecanjima brodomaketara. Od tada pa do 2005. godine osvojena su 3 zlatna odličja, 10 srebrenih odličja i 21 brončano odličje. Također svoje modele uspješno izlažu i na europskim i svjetskim izložbama: Gdanjsk, Barcelona, Monsu, Chatolineu, Vancuver, Lisabon, Dubrovnik gdje također bivaju nagrađivani. Članovi udruge Mladen Mitić i Branko Vekarić imaju i licencu za međunarodnoga suca po pravilima Navige.