Festival tehničke kulture 2017.

Hrvatski savez brodomaketara, te članovi u njemu okupljenih brodomaketarskih i modelarskih udruga, predstavili su se izložbom, predavanjima i besplatnim radionicama za djecu i mlade na  Festivalu tehničke kulture u Osijek, od 13. do 14. listopada.

Postavom izložbe "Hrvatska jedra" predstavljene su vrhunske makete tradicionalnih hrvatskih brodova, kao što su trabakul, galijun i karaka. Kako bi se posjetitelji potakli na razmišljanje i izradu maketa, kroz plastične izloške, ukazalo se na mogućnost izrade maketa iz različitih materijala te sklapanje iz gotovih kompleta. Prilikom razgledavanja, posjetitelji su mogli dobiti informacije o brodovima i pomorskoj tradiciji naše zemlje te detaljima izgradnje brodova i maketa. Kako su bili izloženi i katalozi državnih natjecanja brodomaketara posjetitelji su iskazali interes prema brodomaketarstvu i uspješnosti maketa na državnim i međunarodnim natjecateljima. Informaciju su mogli dobiti direktno od istaknutih hrvatskih maketara i reprezentativaca, kao što su gospoda Branimir Šoić iz Udruge brodomaketara Liburno iz Rijeke i Mladen Mitić iz Udruge brodomodelara Argosy te Nave Dumins iz Dubrovnika.

Zainteresiranim posjetiteljima održana su kratka predavanja o pravilima nacionalnih i međunarodnih natjecanja, kao i načinu na koji i sami mogu izrađivati makete te, ukoliko žele, na koji način mogu pristupiti natjecanjima. Procjenjujemo da je oko 1000 posjetitelja pogledalo izložbu maketa brodova, od kojih su se mnogi zadržavali kraj izložaka te u razgovoru s brodomaketarima informirali o brodomaketarstvu.

Ipak, najveći je fokus je bio na mladim posjetiteljima, koji su s velikim zanimanjem i vidno motivirani pristupali besplatnim radionicama izrade maketa od papira, drveta i plastike. Kroz radionice, djeca i mladi su se upoznali s materijalom, tehnikama njegove obrade, tehnikama izrade makete. Neki su se odlučili na izradu maketa od papira, a neki su izrađivali plastične makete. Najveći su interes, kao i prethodnih godina, pokazali za izradom makete od šperploče. Po završetku radionice polaznici su izrađene modele ponijeli kući, a kako je veći dio djece iskazao interes za izradu papirnate makete jedrilice klase optimist, ista im je poklonjena i dane su im upute kako će ju sastaviti.

Ovim putem želimo zahvaliti organizatorima, Hrvatskoj zajednici tehničke kulture i Zajednici tehničke kulture i Centru tehničke kulture, kao i brodomaketarima koji su svojim entuzijazmom i radom naše ovogodišnje sudjelovanje na Festivalu tehničke kulture napravili toliko uspješnim: Branku Vekariću iz Društva brodomodelara "Argosy" iz Dubrovnika, Krešimiru Šurini iz Udruge brodomaketara "Iverak", Branimiru Šoiću i Vladimiru Golubu iz Udruge brodomaketara "Liburno", Igoru Petroviću iz Maketarskog kluba "Zeppelin", Mladenu Mitiću iz Udruge Nave Dumins Dubrovnik.