Izložba maketa brodova u Makarskoj povodom Dana Hrvatske ratne mornarice

U Makarskoj će u prigodnom prostoru biti izloženo dvadesetak maketa, redom tradicijskih brodica. Sve su makete izrađene prema pomno istraženim nacrtima, strpljivim i predanim radom vještih ruku brodomaketara. Izložba predstavlja izvrsnu priliku za upoznavanje s tradicijskim plovilima tog dijela Jadrana, u čemu se ogleda stoljetna tradicija hrvatskog pomorstva i brodogradnje, ali i vrijedan rad brodomaketara na njezinu očuvanju.

Građani će taj dan moći razgledati makete, a izložbu će posjetiti i učenici osnovnih škola. Nadamo se da će se posjetitelji dodatno zainteresirati, te upustiti u praksu brodomaketarstva.

Potrebno je napomenuti da udruga Leut, iako osnovana 2007. godine, baštini tradiciju brodomaketarstva, koja je već 1967. godine dovela do realizacije prve izložbe. Više o udruzi možete saznati na našim stranicama, na sljedećem linku. Članovi sudjeluju na natjecanjima svojim pomno izrađenim maketama, a od novijih radova ističu izradu nacrtne dokumentacije tradicionalnih brodica: betinske gajete i štilca, koje su tako spasili od zaborava.

Datum je odabran stoga što je 18. rujna 887. godine, kod tadašnje luke Mokron, današnje Makarske, Mletačka mornarica poražena od strane Neretvana. Mletačka je namjera bila poraziti Neretvane, čije su brodice ugrožavale njihovu plovidbu sigurnom, istočnom stranom Jadrana. U cilju borbe protiv Neretvana, mletački je dužd obnovio savezništvo s Francima. Mletački ljetopisac Ivan Đakon bilježi brojku od 12 mletačkih brodova. Novoizabrani mletački dužd osobno je zapovijedao pohodom, što ga je na koncu stajalo svog brodovlja, ali i života. Porazom Mlečana nastupa mir, a Mlečani su prisiljeni plaćati godišnji danak hrvatskom vladaru.

Dan Hrvatske ratne mornarice obilježava se od 1993. godine.