Kandidatura Hrvatskog saveza brodomaketara za održavanje Svjetskog natjecanja brodomaketara u Rijeci 2020. godine

Gospodin Mladen Mitić, predsjednik Hrvatskog saveza brodomaketara, predao je zahtjev za kandidaturu Hrvatskog saveza brodomaketara za domaćina Svjetskog natjecanja brodomaketara po pravilima NAVIGA u Rijeci 2020. godine.

Nakon kandidature, te kraćeg obrazlaganja svih pozitivnih i opravdanih razloga zbog čega grad Rijeka ima velike prednosti i razloga za kandidaturu zbog svoje bogate pomorske i brodograđevne tradicije, predsjedništvo NAVIGA-e, krovne svjetske organizacije za brodomodelarstvo i brodomaketarstvo, jednoglasno je prihvatilo kandidaturu Hrvatskog saveza brodomaketara da se Svjetsko natjecanje brodomaketara po pravilima NAVIGA održi u Rijeci 2020. godine.

Ukoliko kandidatura bude uspješna, to će biti već treće Svjetsko natjecanje brodomaketara održano u Republici Hrvatskoj, a ujedno i prvo u kojem će hrvatski grad biti dvostruki domaćin Svjetskog prvenstva brodomaketara.

Podsjećamo, svjetsko natjecanje brodomaketara 2006. godine u Dubrovniku održano je pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske i Vlade Republike Hrvatske, na kojem su sudjelovala 173 brodomaketara sa 233 makete brodova, a izložbu je razgledalo više od 4.000 posjetitelja. Svjetsko natjecanje brodomaketara 2012. godine održalo se u Rijeci, pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske, a na njemu je sudjelovalo 187 brodomaketara iz 16 zemalja sa 264 makete brodova, a izložbu je razgledalo oko 3.000 posjetitelja.