Konferencija "Moj mali škver" okupila pedagoge i nastavnike iz tehničke kulture iz cijele Hrvatske

Kao finale projekta "Moj mali škver" u utorak, 22. prosinca, održana je istoimena konferencija koja je okupila pedagoge i nastavnike iz područja tehničke kulture iz cijele Hrvatske kako bi im se predstavile nove metode rada s učenicima kojima se promiče brodomaketarstvo, brodogradnja i pomorstvo.

Prisutne na konferenciji je pozdravio Tomislav Paljak, državni tajnik Ministarstva znanosti i obrazovanja. Istaknuo je kako je brodomaketarstvo sama špica povezivanja kognitivne fizičke spretnosti i izuzetne kreativnosti, te dodao kako se veseli da će se ova vještina prenijeti na učenike putem edukacijskog kita. Državni tajnik izrazio je nadu da će taj kit uskoro sadržavati i više od pet tradicionalnih brodica i barki, koliko ih sada sadrži.

Predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture Damir Tomić nadovezao se i pohvalio Hrvatski savez brodomaketara koji na inovativan i suvremen način približava hrvatsku pomorsku i brodograđevnu tradiciju budućim naraštajima, te pozvao sve prisutne da se tijekom 2021. godine uključe u obilježavanje 75 godina Hrvatske zajednice tehničke kulture.

Prije predstavljanja samog edukacijskog kita "Moj mali škver" tajnica Hrvatskog saveza brodomaketara Olivera Stanić objasnila je okupljenima kako se nada da će s edukacijskim kitom uspjeti obogatiti kurikulum tehničke kulture osnovne škole možda već od iduće školske godine.

Potom je uslijedilo predstavljanje edukacijskog kita "Moj mali škver" koji se sastoji od pet maketa brodova  - pasare, primorske barke, liburne, bracere i remorkera - te video uputa za njihovo sastavljanje. Uz svaki brod ispričana je i kratka priča o njegovoj svrsi i glavnim karakteristikama. Ideja projekta "Moj mali škver", u sklopu kojeg je nastao istoimeni kit, jest da u svakoj školi, razredu i udruzi tehničke kulture u Hrvatskoj djeca i mladi izrade male škverove te na taj način nauče više o hrvatskoj pomorskoj baštini, ali i počnu razvijati svoje brodomaketarsko umijeće.

O tome kako djeca i mladi reagiraju na brodomaketarske radionice, na konferenciji su govorili Tomo Sjekavica iz Zajednice tehničke kulture Dubrovnik i Mladen Mitić iz dubrovačke udruge Nave dumins. Oni su ovo ljeto testirali edukacijske kitove tijekom ljetne škole na Lokrumu. Istaknuli su kako djeca i mladi rado dolaze na ovakve radionice i da su posebno zadovoljni kada vide što njihove ruke mogu napraviti uz malo volje i truda. 

Svi okupljeni nastavnici i pedagozi iz područja tehničke kulture imali su priliku prijaviti se i dobiti 10 edukacijskih kitova kako bi s djecom i mladima počeli graditi njihov mali škver.  

Kako bi okupljenima približili nove metode rada s učenicima, Hrvatski savez brodomaketara organizirao je još dva predavanja. Prvo se ticalo brodomaketarstva i pomorskih muzeja tijekom kojih je okupljenima predstavljeno na koji način u vrijeme pandemije mogu s učenicima posjetiti muzeje te im je u suradnji s predstavnicom Arheološkog muzeja Zadar Dušankom Romanović predstavljena maketa serilije iz 2. stoljeća, pronađena u podmorju kraj Zatona, a specifična je po tome što je rađena posebnom metodom šivanja broda koju je koristilo pleme Liburna. Za kraj, Nikola Budimir iz Hrvatskog saveza brodomaketara predstavio je besplatni program za 3D modeliranje SketchUp kao još jedan od alata koji se može koristiti za modernizaciju nastave tehničke kulture te povećanje interesa djece i mladih za istu. Zainteresirani su pokazali interes za dubljim upoznavanjem s programom SketchUp te je dogovoreno održavanje radionice u skoroj budućnosti.

Konferencija "Moj mali škver" održana je uz financijsku podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja i Hrvatske zajednice tehničke kulture.