Kostrenjani predstavljaju svoju bogatu pomorsku baštinu u Državnom arhivu u Rijeci

Udruga pomorskih kapetana sjevernog Jadrana-Kraljica mora u suradnji s Maticom Hrvatska iz Rijeke organizira izložbu slika kapetana Danila Travalje i maketa kapetana Branimira Šoića iz Kostrene, koja će se otvoriti 4.prosinca u 19 sati u Državnom arhivu u Rijeci.

Kapetan Danilo Travalja je profesor u Pomorskoj školi u Bakru, slikarstvom se bavi od 1990. godine a počinje izlagati kao član likovne udruge “Emanuel Vidović” u Splitu. Do danas je izlagao na četrnaest samostalnih izložbi slika i na preko pedeset skupnih izložbi. Redovni je sudionik likovnih manifestacija “EX TEMPORE” i dobitnik je nagrada “OPEN RIVA ART FAŽANA” 2009., 2010. godine, a 2013. godine osvaja prvu nagradu slikara amatera na likovnoj izložbi “PUL KAŠTELA” u Rijeci.

Kapetan Branimir Šoić je poznati maketar i mnogo puta nagrađivan za svoje djelo. Na ovoj izložbi će postaviti i zadnju maketu “VILE VELEBITA” brik-škunera s kojom je na državnom natjecanju brodomaketara osvojio srebrenu medalju od stručnog žirija te nagradu publike. Posjetitelji će na izložbi moći posjetiti makete brik-škuner “ANGELO CUSTODE”, “AMALIA L”, brigantin “URIN”, bark “KARLOVAC”. Ove vrijedne makete brodova pokazuju moć i snagu kostrenskih kapetana i pomoraca, jer brodovlasnici su im bili kapetani i familije iz Kostrene. Kapetan Branimir Šoić, svojim djelima i tradicijom svoje familije je izdanak takvih kapetana i pomoraca iz “velike” Kostrene, a član je udruge brodomaketara Liburno.

Izložba u Državnom arhivu je otvorena do 19. prosinca 2015.