Online predavanje „Brodogradnja i priče o brodovima južnog i sjevernog dijela Jadrana“

Online predavanjem „Brodogradnja i priče o brodovima južnog i sjevernog Jadrana“ što će se održati u srijedu, 21. srpnja, u 11 sati spojit ćemo sjever i jug hrvatskog Jadrana, točnije ispričat ćemo priču o pomorskoj i brodograđevnoj baštini Rovinja i Korčule.

Priču o rovinjskoj batani i njenom značaju za Rovinj i njegove stanovnike ispričat će članovi Udruge Kuća o Batani - dr. sc. Tamara Nikolić Đerić i profesor Marino Budicin. Nikolić Đerić je ujedno i stručna voditeljica i kustosica Ekomuzeja „Batana“ govorit će o interpretacijskom i dokumentacijskom središtu ekomuzeju, načinu na koji je zajednica utjecala na očuvanje pomorske baštine u Rovinju te će prezentirati sadržaje ekomuzeja. Istraživač Centra za povijesna istraživanja Talijanske Unije u Rovinju Marino Budicin predstavit će brodograđevnu i brodogradilišnu priču o Rovinju s posebnim naglaskom na batanu.

Potom ćemo se preseliti na jug, točnije Korčulu, gdje ćemo razgovarati o tamošnjim jedrenjacima o kojima je u svojoj knjižiti „Korčulanski jedrenjaci“ pisala Tea Marinović. Autorica će nas provesti kroz nekoliko cjelina u kojima su uključeni: ljetopis o jedrenjacima građenima u Korčuli, vlasništvo i suvlasništvo Korčulana kojima su upravljali korčulanski zapovjednici kroz povijesne mijene. Bavit ćemo se i velikim obalnim plovidbama u periodu između 13. i 19. stoljeća te najistaknutijim korčulanskim kapetanima.

Svi zainteresirani za predavanje se mogu prijaviti ispunjavanjem prijavnice. Dan prije održavanja online predavanja na vaš mail stići će link za održavanje online predavanja.

PRIJAVNICA