Publika nagradila Hvaranina Željka Fredotovića

Izložbu „Rijeka 2018“, koja se održavala od 29. svibnja do 7. lipnja u Edukacijsko-izložbenom prostoru Centra tehničke kulture Rijeka, ove je godine obišlo preko 1 000 posjetitelja. Posjetitelji su prepoznali predan rad gospodina Željka Fredotovića, te njegovu maketu trabakula nagradili zlatnim odličjem. Srebrno odličje posjetitelji su dodijelili  brigantinu Urin Branimira Šoića, a brončano Rolandu Vlahoviću za maketu korvete L'Amarante.

Ove godine izložba je bila uklopljena u Fiumare, festival mora i pomorske tradicije, čime je program izložbe obogaćen dodatnim sadržajem: predavanjima i radionicama, usmjerenima djeci i mladima.

Na izložbi je sudjelovalo 15 brodomaketara s 33 makete brodova. 12 radova su izložili su i polaznici škole maketarstva Nave Dumins, modelarski institut Dubrovnik 12. Polaznici škole maketarstva natjecali su se u kategoriji Junior te je Leon Josip Njirić osvojio zlato, Lovro Prkoča srebro, a Niko Đerek broncu. Izložbu su s 20 radova dodatno obogatili učenici Tehničke škole Rijeka, gdje posebnu zahvalnost dugujemo njihovim mentoricama, Mariji Marač i Ljiljani Domazet.

Dio izložbe bio je posvećen iscrpno istraženim radovima renomiranog povodnog fotografa i istraživača Danijela Frke, okupljenih u izložbi „Olupine Sjevernog Jadrana“. 24 plakata sadržavalo je najvažnije informacije o olupinama, praćene izuzetnim podvodnim fotografijama, kao i slikama gospodina Frke, na kojima se moglo vidjeti kako izgledaju olupine na morskom dnu.

Gospodin Frka je održao predavanje kojim je popratio svoju izložbu fotografije, a Ranko Puž pokazao kako se računalom izrađuju, a zatim i animiraju impresivni modeli. Usto, posjetitelji su pohodili predavanja na temu „Brodomaketarstvo – tehnika i umjetnost“ te „Brodomaketarstvo u sustavu natjecanja“.

Osim maketa posjetitelji su razgledavali i radove riječkih dječjih vrtića Delfin i Đurđice. Predškolska su djeca izrazila svoju kreativnost i interes izrađujući radove na temu brodova i mora, prilikom čega su koristili razne tehnike: olovke, vodene boje te kolaž.

Također, posjetitelji su vidjeli i kako izgleda alat za izradu maketa brodova: brusilice, bušilice, materijale, užad i konce, kistove i boje, kao i primjenu suvremenih tehnika i tehnologija: 3D print olupine broda Vis, u potpunosti modeliranu na računalu te isprintanu na 3D printeru.

Izložbu su organizirano posjetili polaznici dječjih vrtića, koje se najviše dojmila maketa Titanica Rolanda Vlahovića, kao i slike olupina Danijela Frke. Izložbu su posjetile i učenici osnovnih škola koji su s oduševljenjem prionuli sastavljanju maketa iz za to pripremljenih kitova, koje su po završetku radionice ponijeli kući, i redovito tražili maketu više. Radionice izrade maketa održale su se i u Verdijevoj ulici, kao i na Gatu Karoline Riječke, te bile izrazito uspješne, na čemu treba zahvaliti učenicima Pomorske škole Bakar koji su pokazali veliku spretnost i spremnost prilikom pomaganja na radionicama. Budući pomorci, uz mentoricu Radianu Tomée-Cicvarić, sudjelovali su i na radionicama računalnog 3D modeliranja. Želimo se zahvaliti i Nacionalnom centru tehničke kulture u Kraljevici koji nam je pružio nesebeičnu pomoć prilikom dorade i izrezivanja kitova.

Organizatori natjecanja i izložbe su Hrvatski savez brodomaketara i Centar tehničke kulture Rijeka, uz suorganizaciju Hrvatske zajednice tehničke kulture. Izložba se odvijala uz pokroviteljstvo Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović. Izložbu su financijski poduprli Primorsko-goranska županija i Grad Rijeka, a sponzorirali Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca, Izdavačka kuća Dušević & Kršovnik i Grad Kastav.