Rijeka - domaćin Svjetskog natjecanja brodomaketara 2020. godine

Dana 13.09.2018 godine u Edukacijsko-izložbenom prostoru Centra tehničke kulture Rijeka održana je konferencija za novinare povodom povratka Hrvatskog tima brodomaketara sa svjetskog natjecanja brodomaketara po pravilima NAVIGA iz grada Galati, Rumunjska.

Kraće razlaganje obuhvatilo je predočavanje svih pozitivnih razloga i činjenica poput toga da je grad Rijeka zbog svoje višestoljetne brodograđevne, lučke i pomorske tradicije idealan kandidat, kao i predočavanje svih aktivnosti Hrvatskog saveza brodomaketara koji aktivno djeluje, sustavno organizira i održava državna natjecanja, brojne stručne radionice, predavanja i izložbe brodomaketara upravo u gradu  Rijeci. Također, ukazalo se je i na kontinuirano sudjelovanje hrvatskih brodomaketara na brojnim  europskim i svjetskim natjecanjima u sklopu krovne međunarodne brodomaketarske organizacije NAVIGA, brojna osvojena zlatna, srebrna i brončana odličja, prezentaciju bogate hrvatske pomorske i brodograđevne povijesti kao i iskustvo u organizaciji tako velikih događaja. Naime, Hrvatski savez brodomaketara već je organizirao čak dva Svjetska natjecanja brodomaketara i to 2006.  godine u gradu Dubrovniku, te 2012.  godine u Gradu Rijeci. Upravo je ova potvrda grada  Rijeke kao domaćina dokaz kvalitetno prethodno uspješno organiziranih i provedenih Svjetskih natjecanja  i nacionalnih natjecanja i izložbi. Ujedno, domaćinstvo grada Rijeke jamac je organizacije još jednog novog i za kulturu i očuvanje pomorske baštine i tradicije značajnog događaja.
 
Treba napomenuti kako je grad  Rijeka, po prvi puta neki hrvatski grad koji se može pohvaliti s dvostrukim domaćinstvom ovako značajnog događaja.

Gospodin Roland Vlahović, državni, europski i svjetski prvak, i ove godine je pomeo konkurenciju osvojivši čak tri zlatna i jedno srebrno odličje. Zlato je osvojio maketama brodova HMS Alert, HMN Pegasus i L'Amaranthe dok je srebrno odličje osvojila maketa broda RMS Titanic.

Na Svjetskom natjecanju brodomaketara 2018 godine u Rumunjskoj, pored spomenutog gospodina Rolanda, hrvatski tim su predstavljali i Mladen Mitić, u funkciji predsjednika Hrvatskog savez brodomaketara te međunarodnog suca na prvenstvu te Nikola Budimir koji je uspješno obavio pripravništvo  za međunarodnog suca po pravilima NAVIGA.

Na održanoj konferenciji prisustvovali su predstavnici Grada Rijeke i Primorsko–goranske županije.

U sklopu konferencije za novinare bile su izložene sve nagrađene makete gospodina Vlahovića s kojima je nastupio na natjecanju u Rumunjskoj te je medijima objavljeno kako je Grad Rijeka uspješno prihvaćen za grad domaćin Svjetskog natjecanja brodomaketara 2020. koje će se ujedno uklopiti i u manifestaciju grad Rijeka – europska prijestolnica kulture 2020.