Rolandu Vlahoviću 3 zlata i 3 srebra, Leon Josip Njirić najbolji junior

Lovranski maketar Roland Vlahović nastavio je svoj višegodišnji niz te i ove godine svojom flotom izvanrednih radova pomeo konkurenciju na jučer održanom 23. Državnom natjecanju brodomaketara. Ove godine u natjecanju su nakon dugog niza godina sudjelovali maketari do 15 godina te je u kategoriji junior zlato otišlo u ruke mladog Dubrovčanina Leona Josipa Njirića.

Apsolutno najbolja maketa broda je maketa HMN Pegasus, koja je ocijenjena s 98 od 100 mogućih bodova. Izradio ju je nagrađivani maketar Roland Vlahović, čije su makete osvojile suce ovogodišnjeg natjecanja Mladena Mitića, Krešimira Šurinu (glavni sudac) i Branka Vekarića koji su mu dodijelili ukupno šest medalja. Još je dvije zlatne osvojio za makete kutera HMS Alert (97,67 bodova) i ratnog broda Scharnhorsta (96,67 bodova) te tri srebrne medalje za sljedeće makete: ratni brod HMS Warspite (92 bodova), jedrenjak L'Amarante (91,67 bodova) i putnički brod RMS Titanic (91,33 bodova). Vinko Balas s kontejnerskim brodoma Sušak osvojio je srebro s 93,67 bodova. Broncu su osvojili Vladimir Glavočić s maketom pasare (89 bodova), Toni Kursar s trabakulom Sv. Ivan (88,67 bodova) i Đanino Butković s leutom Siciliano (87,67 bodova).

Nakon cijelog niza godine na ovogodišnje natjecanje je prijavljeno šest radova maketara u dobi do 15 godina, te su oni ocijenjeni u posebnoj kategoriji Junior. Leon Josip Njirić osvojio je zlato, Lovro Prkoča srebro, a Niko Đerep broncu.

Način ocjenjivanja maketa

Ovogodišnje ocjenjivanje provodi se po međunarodnim pravilima NAVIGA koja su donesena davne 1968. godine. Međunarodno ocjenjivanje vrši se u sedam kategorija, tj. razreda: C – 1 Makete brodova na vesla i na jedra, C – 2 Makete brodova na motorni pogon, C – 3 Makete brodskih dijelova, presjeka i diorame, C – 4 Minijaturne makete brodova ( M < 1:250), C – 5 Makete brodova u boci, C – 6 Makete brodova od plastike i C – 7 Makete brodova od kartona i papira. Među dvadeset natjecateljskih maketa na 23. Državnom natjecanju sudjelovale su makete u C1, C2, C3 i C6 razredu.

Maketu broda ocjenjuje ocjenjivačko povjerenstvo koje čine tri suca. Maketa se u postupku vrednovanja može ocijeniti s najviše 100 bodova. Za kvalitetu izrade predviđeno je najviše 50 bodova, a za točnost s mjerama i dokumentima 20 bodova. Složenost (kompleksnost izrade) njenom autoru donosi najviše 20 bodova. Opći dojam može donijeti najviše 10 bodova. Ukupnost bodova, njihov zbroj, utvrđuje apsolutnog pobjednika i zlatno, srebrno i brončano odličje. Na temelju broja bodova dodjeljuju se zlatne (95 – 100 bodova), srebrne (90 do 94,67 bodova) i brončane medalje (85 do 89,67 bodova). Maketa s najviše osvojenih bodova proglašava se apsolutno najboljom maketom natjecanja, a autoru se uručuje prijelazni pokal.

Najbolje nagrađene makete brodova prema izboru ocjenjivačkog povjerenstva na Državnom natjecanju plasiraju se na svjetsko natjecanju koje organizira međunarodna organizacija NAVIGA. Ove godine Svjetsko natjecanje brodomaketara se održava u rujnu u Galati, Rumunjska.

Dokumenti
Ocjenska lista: 
Photo