Završilo Svjetsko natjecanje brodomaketara u Rumunjskoj

Među uspjehe ovogodišnjeg posjeta Svjetskom natjecanju brodomaketara ističu se dvije činjenice.

Prvo, gospodin Roland Vlahović kao natjecatelj predstavljao je Republiku Hrvatsku s četiri makete brodova. Najnagrađivaniji hrvatski maketar i ovaj je put ostvario izvrsne rezultate, osvojivši 4 odličja, uključujući, tri zlatna i jedno srebrno, uključujući i nagradu za apsolutno najbolju maketu u kategoriji C3A:

HMN Pegasus - C3 A - 97.33 bodova - zlatno odličje, apsolutno najbolja maketa u kategoriji

HMS Alert - C3 A - 96 bodova - zlatno odličje

L'Amarante - 95.33 bodova - zlatno odličje

RMS Titanic - 93 boda - srebrno odličje

S osvojena četiri odličja gospodin Vlahović je i najnagrađivaniji natjecatelj čitavog natjecanja.

Drugo, zahvaljujući višegodišnjem zalaganjem Hrvatskog saveza brodomaketara, Svjetsko natjecanje brodomaketara 2020. godine održat će se u Rijeci. To je velik uspjeh te će Rijeka nakon 2012. godine po drugi put biti domaćin Svjeskog natjecanja brodomaketara.

Osim gospodina Vlahovića, na natjecanju je u ulozi sudca sudjelovao Mladen Mitić, a Nikola Budumir uspješno je odradio sudačko pripravništvo. Uz sve navedeno, hrvatski je tim posjetio modelarski klub Panon iz Pančeva iz Republike Srbije, s kojim je održao službeni sastanak radi snažnijeg povezivanja na međunarodnoj razini. Također, u pauzi između ocjenjivanja na natjecanju, hrvatski je tim posjetio brodogradilište Damen Shipyards Galati, te se upoznali sa suvremnim praksama izgradnje brodova. Predstavnici brodogradilišta su iskazali važnost umijeća brodomaketarske djelatnosti, kako hobija tako i visokocijenjenog profesionalnog zanimanja.

Svečano zatvaranje Svjetskog natjecanja brodomaketara održalo se 8. rujna. Predsjednik krovne svjetske organizacije brodomaketara i brodomodelara, Dieter Matysik, održao je prigodni govor te su uručena odličja natjecateljima.

Po završetku ceremonije zatvaranja natjecanja brodomaketara održalo se je zajedničko fotografiranje hrvatskog i kineskog Brodomaketarskog saveza. To je rezultat višednevnog zajedničkog druženja te razmjenjivanja iskustava, savjeta i tehnologije gradnje modela brodova. Ovo simbolično zajedničko fotografiranje znak je budućoj i daljnoj suradnji na razmijeni znanja i iskustava sa velikih međunarodnih natjecanja kao i mogućoj budućoj suradnji na pojedinim projektima. Po završetku službenog slikanja i kraćeg druženja, članovi hrvatskog tima uručili su Kineskom timu prigodne i simbolične darove: službene majice i torbice Hrvatskog saveza brodomaketara.